DİSLEKSİNİN ÜSTESİNDEN GELDİ VE BİR ÖĞRENME DEĞERLENDİRME UYGULAMASI GELİŞTİRDİ

ORİ HOFNUNG; 12 yaşına kadar okuyamadı. Şimdi, ebeveynlerin kendi çocuklarındaki öğrenme güçlüklerini belirlemelerine ve düzeltmelerine yardımcı olmak için oyunlaştırılmış bir yazılım geliştirdi.

Babası Kudüs İbrani Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi profesörü, annesi öğretmendi. Onlar ve danıştıkları profesyoneller, sonunda çocuğa disleksi teşhisi konana kadar sorunu çözememişlerdi.

Hofnung, ”Ebeveynlerimin hayal kırıklığını gördüm” dedi. “Çocuk gelişimi dünyasında nasıl kaybolduklarını gördüm, sonra kendime dedim ki, bir gün bu sorunu çözeceğim.” Ama bu psikolojik bir bedele neden oldu. Öz güvenime büyük bir darbe indirdi. Ailemi asla başarılı olamayacağıma inandırdı. ”diyor.

Hofnung bu tahminin yanlış olduğunu kanıtladı. Şimdi 37 yaşında, kendisine yardımcı olabilecek aracı geliştiren İsrailli bir girişim olan Giant Leap’in CEO’su.

Giant Leap, IPad üzerinde çalışan, evde öğrenim değerlendirme uygulamasıdır. Ürününpaylaşılan bir veri tabanıyla bağlantılı iki bileşeni vardır.

İlki, 4 yaşından itibaren küçük çocuklar için bir dizi video oyunu. Hofnung,” Çocuğun ihtiyaçları ve yeteneklerinin 360 derecelik bir görünümünü sağlıyor” diye açıklıyor.

İkincisi, ebeveynler için, yine IPad’de doldurulan ve gerçek dünyada, evde ve okulda çocuğa neler olup bittiğinin tam bir değerlendirmesini sağlayan bir anket.

Yazılım, bu girdiyi çocuğun gelişimsel durumunun okunması kolay bir özetine çevirmek için yapay zeka kullanır. Daha sonra çocuğun gelişmesine ve başarılı olmasına yardımcı olacak etkinlikler için kişiselleştirilmiş öneriler sunar.

Örneğin, ”fonolojik farkındalığı, kelimeleri seslere nasıl ayıracağımızı anlıyoruz” diyor Hofnung. Bir çocuğun mücadele ettiğini görürsek, ebeveynlere farklı kelimeleri nasıl kullanacakları konusunda alıştırmalar yapacağız.” aktiviteler hem IPad’in içinde, hem de dışında gerçekleşir.

Hofnung, ebeveynin çocuktan bir dizi basit gerçek dünya problemini yatmadan önce çözmesini istemesinin istendiği “esnek düşünme” üzerine bir aktivite gösteriyor.

Uygulama, ebeveynlere çocuklarının gelişimine ne kadar “yatırım yaptıklarına” (yani günlük egzersizler yaptıklarına) bir puan verir. Giant Leap’in evde kullanılması amaçlandığından değerlendirme birkaç ayda bir yeniden yapılabilir ve güncel veriler ve yeni kişiselleştirilmiş aktiviteler sağlar.

Çocukların beyinleri bu yaşta çok hızlı gelişiyor. Birkaç ay sonra, daha önce yapılan herhangi bir değerlendirme artık geçerli olmayacak” diyor Hofnung.

Eğlence ve Oyunlar

Çocuk için öğrenme değerlendirmesi Giant Leap’in pedagojik uzmanlarından oluşan ekibi tarafından geliştirilen tüm eğlence ve oyunlar olarak karşımıza çıkıyor. Hebrew University ve Stanford tarafından eğitilmiş nöropsikolog Sarit Ashkenazi; UCLA’da klinik nöroloji profesörü olan Dr. Hart Cohen; Austin Teksas merkezli eğitim psikoloğu Lilla Dale Mc Manis ve İbrani Üniversitesi tıbbi nöroloji alanında Dr. Ran Geva.

Örneğin Hofnung’un bize gösterdiği küçük çocuklar için yapılan bir matematik değerlendirmesi, çocuğun sanal havada daha fazla sarı ve mavi balon olup olmadığını göstermek için ekrana dokunmasını sağladı-tamamen oyunlaştırılmış bir bilişsel test. Diğer oyunlar sosyal-duygusal eğitimlere, motor becerilere ve dil becerilerine bakar. Elde edilen veriler, verilerin bir ağ merkezi bir noktadan yayıldığı bir “örümcek grafiği” üzerinde görselleştirilir.

Hofnung, ”çocuğu bir bütün olarak gösteriyor, hem fırsatları hem de zorluk alanlarını.” diyor. Giant Leap’in hedeflerinden biri, ”bir çocuğun sadece zayıflıklarının toplamı olmadığını” açıkça belirtmektedir.

Yine de Giant Leap sertifikalı bir teşhis aracı değildir. Bir ebeveynin okul sisteminden özel hizmetler almak için profesyonel bir değerlendirmeye ihtiyacı varsa, bir uzmandan randevu almayı gerektirecektir. 2022 yılının başlarında, 900 bin dolar toplayan 20 kişilik şirketin, yaklaşık 2 bin ebeveyn hesabından, yaklaşık 3400 çocuğu var.

Bu kullanıcılardan bazıları, bir Giant Leap ortağı olan, özel ders firması Advantage Testing aracılığı ile geldi. Giant Leap ayrıca bazı özel anaokulları ve Houston’daki bir anaokuluyla ortak olmaya başlıyor.

Hofnung sonunda, bar mitzva öğretmeninin, okuması veya yazması ihtiyacı olan her şeyin kaydedildiği ve ses olarak çalındığı bir yöntem bulduğunda okumayı öğrendi. Tevrat bölümünü bu şekilde geçmeyi başardı ve Bar-Ilan Üniversitesi’nde hukuk çalışmalarında yüksek lisans derecesi aldı.

Şu anda akıcı İbranice, İngilizce, İspanyolca ve Portekizce bilen Hofnung, profesyonel kariyerinin çoğunu, İsrail çevrimiçi yayın platformu Playbuzz’ın Latin Amerika bölümünün genel müdürü olduğu ABD ve Brezilya’da geçirdi. Giant Leap’i 2018 yılında çocukluk arkadaşı Nadav Goshen ile kurdu. Giant Leap’in genel merkezi Tel Aviv’dedir.

Hofnung, öğrenme güçlüklerine rağmen, iyi bir şekilde ilerlemeye gayret etti. Ancak Giant Leap, büyürken etrafta olsaydı “ebeveynlerime çok daha erken yaşlarda dil becerileriyle mücadele ettiğimi  ve benimle fonetikte eğlenceli bir şekilde çalışabileceklerini göstermiş olacaktı” diyor.

Umarım, çocuklarının öğrenme güçlükleriyle boğuşan diğer ebeveynler, bu kadar çok engeli aşmak zorunda kalmazlar”diyor.